Tapahtumat

Pole Sports Finland – Tankourheilun mestaruuskilpailujen finalistit 2018

Tankotanssin 2018 kilpailukausi alkaa kahden viikon päästä Hyvinkäällä Pole Sports Finlandin mestaruuskilpailuilla. Kisoissa lajeina nähdään Pole Sports, Artistic Pole ja Ultra Pole ja kilpailijoita on aina amatööreistä ammattilaisiin.

Kilpailut käydään IPSF:n säännöillä, eli Pole Sports kilpailijat ovat etukäteen ilmoittaneet pakolliset liikkeet ja näiden lisäksi arvostellaan esitysten taiteellisuutta ja suorituspuhtautta. Esityksien musiikki ei saa sisältää lyriikoita ja kilpailija valitsee tasonsa aikaisemman harrastus/kilpailutaustan perusteella: amatööri, ammattilainen tai eliitti.

Amatöörisarjaan eivät voi osallistua tankotanssia ohjaavat tai maksullisia esiintymisiä tehneet ammattilaiset tai aikaisemmin ammattilais- tai eliittisarjoissa kilpailleet. Kahdesti kolmen parhaan joukkoon ammattilaissarjassa sijoittuneen kilpailijan tulee siirtyä eliittisarjaan.

Itse katselen tätä kilpailua puhtaasti katsomon puolelta, mikä on äärimmäisen  tervetullut muutos. Oma IPSF:n tuomarilisenssini taisi juuri vuodenvaihteessa vanhentua ja täytyy tunnustaa että tämän kisavuoden jälkeen saatan pitää taukoa myös POSA:n tuomaroinnista…

Ennakkoon odotan erityisesti Santeri Koiviston suoritusta, joka todennäköisesti lienee kovatasoisin veto mitä Suomessa on miesten sarjoissa tähän päivään mennessä nähty. Tintti Mikkonen on käsittääkseni kisaajista ainoa, jolla on aikaisempaa kokemusta IPSF:n säännöistä (2016 MM 5. sija), jännä nähdä vaikuttaako tämä Tintin pisteisiin positiivisesti. Ensikertalaisille kisasäännöt voivat olla aika haastavia. Eliitti-sarjojen voittajille on jaossa edustuspaikkoja IPSF:n MM-kisoihin heinäkuussa Espanjassa.

Käytännössä kilpailua edustuspaikoista käydään ainoastaan naisten senior-sarjassa Oona Kivelän, Hanna Knihtilän ja Jenni Multisillan kesken. Vain kaksi parasta pääsee MM-kilpailuihin, eli yksi naisista joutuu pettymään. Kaikilla kolmella on runsaasti kilpailukokemusta, joten voittajaa on vaikea ennustaa, vaikka Oona Kivelä ja Hanna Knihtilä lähtevätkin kisaan jonkinasteisina ennakkosuosikkeina. Kaikki kolme naista ovat myös mielestäni enemmän taiteellisia tankoilijoita, joten mittelö sporttiluokassa voi tuoda yllättäviä lopputuloksia.

Milla Toljamo ja Milla Kotkavalkama avaavat ensimmäisenä parina Suomessa duo-sarjat ja asettavat varmasti jonkinlaisen riman tuleville kilpailuille. Parisarjojen arvostelu on itselleni ollut aina hankalampaa. Seurattavaa on tuplasti enemmän ja yleensä esitykset ovat paljon mielikuvituksellisempia ja ennalta-arvaamattomampia kuin yksilösuoritukset.

Kilpailijoilta kysyin harrastushistoriasta ja pitävätkö he enemmän voima- vai notkeusliikkeistä ja spinni- vai staattisesta tangosta. (: Lue alta vastaukset!

Suomalaisten lisäksi kisoissa nähdään OPEN divisioonassa kaksi kilpailijaa Virosta, joita en kuitenkaan tässä haastattelussa tavoittanut. Niin ikään juniorit on tällä kertaa jätetty nuoresta iästä johtuen haastattelun ulkopuolelle.

Mikäli aika vain riittää, yritän ehtiä perehtymään myös Artistic Pole ja Pole Ultra sarjan kilpailijoihin vielä ennen h-hetkeä.

AMATÖÖRIT

Novice 10-14v

Jenna Lehto
Ellen Kukkasniemi
Niia Tynya

Seniorit

Tuula Ylikorpi Photography

Krista Nivalainen, 22
@95krista

“Minulla on taustaa monista urheilulajeista, päälajit olleet uinti ja hiihto, tankotanssia olen harrastanut kohta vuoden. Olin kesällä Helsinki Showcasessa kaverin painostuksesta. Enemmän olen voimaliikkeiden ystävä, koska olen notkea kuin näkkäri. Staattisella tangolla on varmempi olo.”

Emma Konttinen

Maija Yli-Koski, 29
@maniamaija

“Tankotanssin alotin syksyllä 2015. Aiemmin olen harrastanut ratsastusta ja kuntosalia. Junnuna kävin ratsastuskisoissa, mutta nämä ovat ensimmäiset tankotanssikilpailuni. Voimaliikkeet ja spinnitanko on suosikkeja”

Tuula Ylikorpi Photography

Claudia Åvist, 20
@cladee_

“Aloitin tankotanssin Lappeenrannan Huhtarissa syksyllä 2015. Tankotanssin puolesta olen kisannut kerran viime syksyn Helsinki showcasessa (Rising talents 8. sija). Taustaa on myös noin 10 vuotta kilpauinnista. Ei aikaisempaa kokemusta Pole Sport kilpailuista.  Notkeusliikkeet ja spinnitanko ovat ehdottomia suosikkejani.”

Masters 40+

Johannes Pirhonen

Nina Savela, 40

“Tankotanssia olen harrastanut syksystä 2016 alkaen ja aikaisempaa kilpailukokemusta minulla ei ole mistään lajista. Tykkään enemmän voimaliikkeistä. Aikaisemmin pidin vain staattisesti tangosta, mutta  nykyisen olen jo alkanut vähän pitää spinnitangosta, eli tasoissa ovat.”

AMMATTILAISET

Seniorit

Tiia Ollila

Tiia Ollilla ohjaa tankotanssia Turun Studio Movella. Tiia on harrastanut monia eri lajeja, mm. taitoluistelua, yleisurheilua ja ratsastusta. Tankotanssia Tiia on harrastanut vuodesta 2010. Tiia voitti Dance & Show Me kilpailun soolosarjan vuonna 2016 esityksellään Endless Love.

Tuula Ylikorpi Photography

Kristiina Kauranen, 32

“Aloitin tankotanssin 2011. Aiempaa taustaa on mm. joukkuevoimistelusta. Nykyisin opetan Pole Fit Factorylla. Tykkään monenlaisista tankoliikkeistä, pää alaspäin oleminen on aina jees. Enemmän minulla on kokemusta staattisesta tangosta ja siksi se tuntuu omimmalta.”

Mikko Karsisto

Tea Savio, 36
@teasavio

“Aloitin tankotanssin 2013. Tällä hetkellä olen omistaja ja ohjaaja Studio Flowlla. Kilpaurheillut olen harrastanut koko ikäni eri lajeissa, kuten rytminen voimistelu, kamppailulajit, jne. Viime vuonna sijoitun STTL:n mestaruuskilpailuissa 11:sta. Olen voima- ja dynaamisten liikkeiden ystävä ja koen staattisen tangon toistaiseksi vielä itselleni luontaisemmaksi.”

Annemari Kiviniemi, 26

“Aloitin aktiivisen tankotanssiharrastuksen syksyllä 2014 Vertical Clubilla Helsingissä, jossa olen myös opettanut syksystä 2017 lähtien. Lapsuudessa kilpatelinevoimistelin ja pelasin jalkapalloa muutaman vuoden. Olen kilpaillut tankotanssissa kerran aikaisemmin, syksyllä 2016 amatööritason Dance and Show Me -tankotanssikilpailussa, josta 2. sija. Olen voima- ja dynaamisten liikkeiden ystävä ja pidän enemmän staattisesta kuin spinnitangosta.”

Johannes Pirhonen

Tuuli-Anna Asplund
@_tuik_ku_

“Tankotanssia olen harrastanut syksystä 2013. Aiempi lajini on ollut joukkuetelinevoimistelu. Parhaan sijoitukseni olen tehnyt 2017 POSA:n PM-tankotanssikilpailuissa sijoittuen pronssille. IPSF:n alaisissa kilpailuissa en ole kisannut aiemmin. Itse pidän erityisesti voimaliikkeistä. Suosikkitangoksi voisin sanoa staattisen tangon, sillä tulee treenattua lähes aina.”

Senior duo

Milla Toljamo, 25 & Milla Kotkavalkama, 23
@millusk & @kotkiz

Toljamo: “Olen harrastanut tankotanssia 4 vuotta. Ennen tankoharrastuksen löytämistä kävin kuntosalilla ja erilaisissa jumpissa, mutta kaikki ne ovat nyt jääneet. Aiemmin olen “kilpaillut” Pole Night Showcasessa ja Helsinki Showcasessa, mutta aiempaa virallista kisakokemusta ei ole. Eniten pidän dynaamisista liikkeistä, mutta haluaisin olla notkeustemppujen taitaja. Pidän yhtä paljon spinni- ja staattisesta tangosta, riippuen tehtävästä liikkeestä.”

Kotkavalkama: “Tankotanssia harrastanut kohta 2 vuotta. Sitä ennen harrastanut 13 vuotta taitoluistelua ja kilpaillut siinä kansainvälisellätasolla. Harrastan myös lumilautailua ja kilpaillut siinäkin slope stylessä kansainvälisissä kilpailuissa, nyt kuitenkin kilpailuinto enemmänkin tankotanssissa.  Kilpailen nyt ekaa kertaa duona SM-kisoissa. Eniten tykkään voimaa vaativista liikkeistä, mutta en ole nirso. Ja lempparitanko on tietenkin spinni!”

ELIITTI

Novice 10-14v

Viivi Kranni
Reea Hangasluoma

Seniorit

Mikko Karsisto

Jenni Multisilta, 25
@jennimultisilta

“Tankotanssia olen harrastanut 5 vuotta. Minulla ei ole aikaisempaa kilpaharrastustaustaa muista lajeista. Olen kilpaillut monta kertaa Suomessa ja ulkomailla. Parhaat sijoitukset SM-kisoissa 2016 avoimen sarjan voitto ja Pole Theatre Scandinavia 2016 Semi Pro Drama-kategorian voitto. Jos on pakko valita, niin voimaliikkeet, erityisesti deadliftit ja liput. Tangoista ehkä kuitenkin staattinen, koska powerspinnit.”

Mikko Karsisto

Hanna Knihtilä, 32
@hannaknihtila

“Aloitin tankotanssin maaliskuussa 2011 Pole4fitillä. Ohjaan Pole4fitillä sekä Studio Loftilla. Molemmat Helsingissä. Ennen tankotanssia pelasin jalkapalloa Naisten Liigassa. Olen kilpaillut soolona ja duona, sekä esiintynyt tankotanssiryhmä Pole Art Ensemble Vertiga kanssa.”

Tomi Jokela

Oona Kivelä, 35 
@oonaofficial

Oona Kivelä kiinnostui tankotanssista 2008 ja on sen jälkeen voittanut lukuisia lajin mestaruuskilpailuja (mm. 1. sija POSA Nordic 2016). Aikaisempaa kilpailutaustaa Oonalla on kilpavoimistelusta. IPSF:n säännöillä Oona ei ole kilpaillut aikaisemmin.

Heidi Ahola

Santeri Koivisto, 24
@santerikoivisto

Notkeusakrobatiaa ja käsinseisontaa ohjaava Vogue-tanssijanakin menestynyt Santeri Koivisto tekee viimein debyyttinsä Pole Sport-kilpailuihin. Edellisen kerran tangolla Santeri on nähty 2014 Pole Stars Showcase -tapahtumassa, jossa mies sijoittui toiseksi.

Masters 40+

Sami Huhtakallio, 41
@_koipeliini_

“Tankotanssitaustaa hieman reilu 2 vuotta. Olen tanssinut kilpaa, kiipeillyt, juossut ja kilpailuhenkisenä tehnyt oikeastaan kaikkea kilpaa. Paras sijoitus POSA:n 2017 MM-kisojen hopea. Eniten olen voimaliikkeiden ystävä. Voisin tykätä notkeusliikkeistäkin, mutta en ole notkea… Suosikkitankoni on staattinen”

Masters +50

Tintti Mikkonen, 52
@tinttimikkonen

“Olen harrastanut tankotanssia lähes 7 vuotta, joista ohjannut Studio Movella reilut 4. Tämä on kolmas aktiivinen kisavuoteni ja 10 iso kilpailuni! Parhaita sijoituksiani ovat POSA:n kilpailuista saadut 2017 SM ja PM kulta sekä 2016 MM hopea. Voimapuolen pitäis olla vahvempi näistä, mutta taitaa silti notkeus viedä voiton. Spinnitanko on kivan haastava ja näyttävä, mutta olen varmaan staattisella parempi.”

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
No Older Articles
Ei uudempia artikkeleita
Keskustelu
Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *