Tapahtumat

PM-kilpailujen finalistit

Noin viikon kuluttua lauantaina Hämeenlinnassa kilpaillaan taas tankotanssin merkeissä. Suomen tankotanssiliitto järjestää osana Puhdasta Voimaa -tapahtumaa Pole Sports & Arts World Federationin (eli POSA:n) alaiset kilpailut, joissa nähdään sekä suomalaisia että ulkomaalaisia tankoilijoita. Viime vuonna PM-kisojen kirkkaimman mitalin vei Oona Kivelä, toisena Edita Feller (LIT) ja kolmentana Annika Alanko.

Kilpailu näytetään Canal C MORE -kanavalla lokakuussa ja tv-esityksen jälkeen suoritukset tulevat näkyviin myös Suomen Voimalajiliiton youtube-kanavalle. Kilpailusta ei tule livestreamiä.

Suomesta osallistumisoikeuden on SM-kisojen perusteella saanut ensisijaisesti oman sarjansa kolme parasta, mutta kilpalijan estyessä osallistumisoikeus siirtyy tuloslistalla seuraavalle. Näin ollen PM-kisoissa nähdään tällä kertaa sellaisiakin kilpailijoita, joilla ei ole virallista arvokilpailupaikkaa.

POSA/FPFF Nordic Open Pole Fitness Championship on avoinna kaikille sellaisille kilpailijoille, joiden maalla ei ole omaa lajiliittoa POSA:n alaisudessa sekä oman maansa mestaruuskilpailuissa sijoittuneille (liitot voivat halutessaan luovuttaa osallistumisoikeuden alaspäin, kuten Suomen liitto on tehnyt). Arvokisapaikan POSA:n MM-kilpailuihin kilpailuista voittaa kolme parasta sellaista kilpailijaa, joiden maalla ei ole POSA:n alaista lajiliittoa.  Käytännössä tämä koskee ainoastaan naisten sarjan Evelina Daumbrauskaitea ja Line Norremarkia, jotka hyväksytyllä suorituksella pääsevät nyt suoraan MM-kisoihin. Muille kilpailu on ensisijaisesti tilaisuus tarkistaa oman koreografiansa pisteytystä ja kehittää kisakokemusta.

Kilpailu merkitsee myös hienoa etappia suomalaiselle tankotanssille, kun on kulunut tasan vuosi siitä kun Suomen Tankotanssiliitto järjesti ensimmäiset POSA:n (tuolloin vielä IPSAF) alaiset kilpailut ja elvytti lajin kilpailukulttuurin Suomessa. Laji menee kohvaa vauhtia eteenpäin.

Suomen Tankotanssiliitto on juuri solminut kumppanuusjäsenyydestä Suomen Olympiakomitean kanssa ja ottaa ensikaudelle käyttöön Suomi-Sportin sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän. Uusi ilmoittautumisjärjestelmä aukeaa lokakuussa ja samalla julkaistaan toivottavasti myös suomenkielinen code of points.

Tankotanssialan yrittäjiä varmasti kiinnostaa myös tietää, että käynnissä on musiikkilupia ja vakuutuksia koskevia neuvotteluita, jotka onnistuessaan voisivat helpottaa jäsenyritysten elämää.

Osallistujat 2017

Suluissa kilpailjan oma henkilökohtainen ennätys.

Junior A
Viivi Kranni (66,300)
Emily Mattila (N/A)
Oona Antinjuntti (68,200)

Junior B
Anni Korpilampi (101,350)

Senior Men
Roman Konanchuk (83,666) GER

Senior Women
Evelina Daumbrauskaite (N/A) LIT
Line Norremark (85,500) DEN
Sanni Erämies (103,700)

Masters +40
Pia Simons (85,700)
Meri-Tuuli Roihankorpi (71,500)
Satu Myllymäki (69,600)
Sami Huhtakallio (56,900)

Masters +50
Olavi Heino (67,000)
Tintti Mikkonen (72,850)

Doubles
Maija Moisio & Niina Helminen (N/A)

Ennakkotunnelmia

Kilpailuissa on ensimmäistä kertaa käytössä X-Polen 45mm stainless steel -tangot, joka voi monelle Fitpolen kitkaiseen pintaan tottuneelle kilpailijalle olla haaste. Tuomareita hermostuttaa varmasti eniten ensimmäinen virallinen duojen arvostelu. Suomen kovin kärki on tällä kertaa Sanni Erämiestä lukuunottamatta kisasta pois, joten saatamme nähdä mielenkiintoisiakin yllättäjiä. Uusien tankojen lisäksi Suomessa nähdään ensimmäistä kertaa kaikki POSA:n ikäryhmät, eli mukana on kaksi eri junior- ja masters-kategoriaa.

Toivon, että korkeimmat pisteet nousisivat yli 110 pisteen, mutta tämä vaatisi kokoneilta konkareilta (Sanni Erämies, Anni Korpilampi ja Roman Konanchuk) melkoista puristusta. Sanni Erämies on listan ainoa yli 40 taiteellisiin pisteisiin yltänyt kilpailija. Eniten parannettavaa kaikilla kilpailijoilla eläytymisessä ja koreografian omaperäisyydessä.

Pitäisi silmällä eritoten Anni Korpilampea, joka on varmasti yksi Suomen kilpailukentän kirkkain tähti ja tulevaisuuden toivo. Kansalliseen tasoon verrattuna Anni olisi ollut pisteiden perusteella MM- ja EM-kilpailujen toinen (MM-voittaja Bokhan Diana RUS 113,200 ja EM-voittaja Winkler Annika GER 106,600, toiseksi tulleiden pisteet molemmissa kilpailuissa alle 100).

Kilpailun ulkomaalaisista kovin kärkeä edustanee Evelina Daumbrauskaite, jonka valmentaja ja äiti voitti viime vuoden PM-kisoista hopeaa. Olen varsin pettynyt, jos Evelina ei yli 110 pisteen rajaa heti ensimmäisissä kilpailuissaan. Kyseessä on kuitenkin nuoren naisen ensimmäinen esiintyminen seniors-sarjassa, joten tulos ei ole taattu.

Miesten sarjan ainoa, Saksan Roman Konanchuk, oli Budapestissä EM-kilpailuissa sarjan kuudes pistein 83,666. MM-kisoissa näillä pisteillä ei olisi päästy vielä 5 parhaan joukkoon. On harmillista ettei näissä kisossa Henri Heikinheimon ja Roman Konanchukin välistä mittelöä nähdä, vaikka olenkin lähes varma Heikinheimon voitosta. Konanchuk on voimakas ja tekee myös näyttäviä dynaamisia liikkeitä, mutta eritoten suorituspuhtus on vielä heikolla tasolla.

Kilpailijaesittely

Kuvat Suomen Tankotanssiliitto, Tomi Jokela ja Rudvilag.

Evelina Daumbrauskaite, 17v. (LIT)

Line Norremark (DEN)

Roman Konanchuk (GER)

Sanni Erämies, 20 vuotta

– Aloitin tankotanssin 2012 Studio Adashalla (nyk. Ready Set Pole) ja Jyväskylän RSP:llä. Taustani on telinevoimistelussa.
– Paras sijoitus 2. Pole Art France semi-pro 2015

Meri-Tuuli Roihankorpi-Sirviö, 47 vuotta

– Aloitin tankotanssin 2013, ensimmäinen vuosi tunteja oli vain yksi viikossa, joten katson varsinaisen treenaamisen alkaneen kesällä 2014, kun tunteja tuli tarjolle useampi viikossa.
– Paras sijoitus: 1. sija SM 2016 ja 1. sija PM 2016 (masters).

Tintti Mikkonen, 51 vuotta

– Aloitin tankotanssin vuonna 2011 7th Heaven Dance Studiolla Tampereella. Ohjaan nykyisin Tampereen Studio Movella.
– Paras sijoitus: 2. sija SM 2016, 2. sija IPSAF MM 2016

Pia Simons, 44 vuotta

– Aloitin 38-vuotiaana, vuonna 2010, kun Poleaholic toi tankotanssin Vaasaan.

Sami Huhtakallio, 40 vuotta

– Aloitin syyskuu 2015 Vaasassa.

Olavi Heino, 56 vuotta

– Aloitin syksyllä 2013 tanssikoulu ToeStarilla Lohjalla.
– Paras sijoitus: 1. sija IPSAF MM

Satu Myllymäki, 47 vuotta

– Aloitin 2009 Kemi-Torniossa, nykyisin omistan oman studion: Mind Body Yoga Oy.

Anni Korpilampi, 15 vuotta

– Aloitin tankotanssin syksyllä 2013 Turussa Dance studio Funkylla. Nykyään treenaan Turussa Studio Movella ja Porvoossa Taidetehtaan tanssikoululla.

Oona Antinjuntti, 13 vuotta

– Aloitin tankotanssin noin 2 vuotta sitten Tornion HyväFiiliksessä. Aikaisemmin olen harrastanut jalkapalloa.

Viivi Kranni, 14 vuotta

Emily Mattila, 10 vuotta

Maija Moisio & Niina Helminen

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua
No Older Articles
Ei uudempia artikkeleita
Keskustelu
Comments (15)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *