Olen viimeisen vuoden aikana päässyt toden teolla opettamisen ja kouluttamisen makuun toimiessani Suomen tankotanssiliiton ja POSA:n tuomarikouluttajana. Tulevalle vuodelle olemme suunnitelleet paitsi Code Of Points-koulutusta, mutta myös tankotanssiohjaajakoulutusta. Suunnitelmat ovat vielä pahasti auki, mutta innoissani olen jo tapaillut joitain kappaleita. Tässä esimerkkinä yksi niistä!
Ps. Jos haluat kuulla ensimmäisten joukossa kun lisätietoja vetämästäni ohjaajakoulutuksesta julkaistaan, muista tilata Tankotanssin maailman uutiskirje.
Metodeja koreografian opettamiseen
Erilaisia oppimistapoja ja -menetelmiä on valtavasti. Yhteistä näillä ajatusmalleilla on kuitenkin se, etteivät samat opetustavat toimi kaikilla ihmisillä ja erilaiset oppimistyylit tulee ottaa huomioon opetuksen suunnittelussa. Tämä edellyttää erilaisten oppimistyylien tunnistamista.
Erilaisia tapoja jakaa oppimistyylejä:
- jako tiedonsaantitavan mukaan: auditiivinen oppija, visuaalinen oppija ja kineettinen oppija
- jako vuorovaikutusasteen mukaan: osallistuva kokeilija, konkreettinen kokija, pohdiskeleva havainnoija ja abstrakti käsitteellistäjä
Tehtävä: Tutustu erilaisiin oppimistyyleihin. Pohdi seuraavien metodien kohdalla minkätyyppisille oppijoille ne sopivat parhaiten.
Kaikki alla olevat metodit eivät sopi jokaiselle oppijalle, opettajalle tai ryhmälle. Voit kuitenkin valita keinoista ne, jotka omaan opetustapaasi soveltuvat parhaiten.
1. Muistiinpanot
Pyydä oppilaita pitämään omia muistiinpanoja koreografioista. Muistiinpanot voivat olla kirjoitettu sanallisesti tai piirretty (yksinkertaisina) kuvina ja kaavioina.
2. Hyödynnä mielikuvia
Konkreettisten neuvojen sijaan (“ojenna oikea käsi yläviistoon”) käytä metoforia ja mielikuvia (“kurota kohti omenaa”). Linkittämällä mielikuvia toisiinsa helpotat erityisesti pitkien sarjojen harjoittelua (“kurota kohti omenaa, heitä omena maahan, hyppää aidan yli ja juokse kadulle”).
Mielikuvaharjoitteet toimivat erityisesti lapsilla, mutta älä aliarvio niiden voimaa myös aikuisten ohjaamisessa.
3. Jaa vastuuta
Pyydä oppilaita itseään keksimään muistisanoja ja mielikuvia. Jakakaa ne myös toisillenne ja käytä niitä omassa opetuksessasi.
4. Jaa osioihin
Älä hämmennä oppilaita liian suurella määrällä informaatiota. Jaa koreografia selkeisiin (riittävän pieniin) osioihin ja kerro mitä osiota työstätte tällä kertaa. Pidä kiinni suunnitelmasta.
5. Keskity ensin kokonaisuuteen
Opeta ensin suuret linjat, esityssuunnat ja paikat. Keskity tarkempiin yksityiskohtiin vasta kun oppilaat tietävät missä heidän suunnilleen tulisi olla.
6. Näytä ensin ja toista sitten riittävästi
Toisille oppijoille katsominen ja tekeminen yhtä aikaa on liian suuri haaste. Näytä siis ensin tulevat askeleet ja pyydä oppilaita keskittymään vielä sen aikaa. Toisaalta paras tapa oppia asioita on yleensä toistaminen, eli näyttämisen jälkeen on aika tehdä toistoja toiston perään.
7. Yksinkertaista
Joskus ohjeiden yksinkertaistaminen helpottaa niiden noudattamista. Pyri ohjaamaan esimerkiksi käyttämällä vain suuntia (“oikea-vasen-oikea”) tai yksittäisiä ruumiinosia (“käsi-jalka-olkapää”).
8. Hidasta
Erityisesti nopeita koreoioita opettaessa aloita koreografian harjoittelu esimerkiksi puolitahdilla. Jos oppilailla on hankaluuksia yksityiskohtien hahmottamisessa, kokeile slow motion -harjoitusta, jossa koreografiaa tehdään liioitellun hitaasti, yksityiskohtiin keskittyen.
9. Sano se ääneen
Pyydä oppilaita laskemaan tai sanomaan muistisanat ääneen läpivedon aikana.
10. Kosketa
Sanallisten ohjeiden sijaan voit ohjata kosketuksen avulla. Voit myös jakaa oppilaat pareihin tai ryhmiin ja ohjaamaan toisiaan. Ihminen keskittyy luontaisesti enemmän siihen osaan, johon häntä kosketetaan tai jolla hän pyrkii koskemaan toista. Tällä metodilla voit helposti korostaa esimerkiksi keskivartalon aktivointia tai käden ojentumista pitkälle (“kurota aina parin käteen asti”).
11. Täysillä tai ei ollenkaan
Älä teetä liikaa läpivetoja “merkaten”. Koreografia sujuu parhaiten kun siihen pistetään kaikki se energia ja tunne, joka irti lähtee.
12. Oppiminen salin ulkopuolella
Muista myös kannustaa oppilaita tekemään mielikuvaharjoittelua myös ohjattujen harjoitusten ulkopuolella. Koreografian askeleita voi tapailla ruokakaupassa maitohyllyllä tai koulumatkalla.
13. Silmät kiinni tai ilman ääntä
Tanssiessa ihminen käyttää kaikkia aistejaan. Muiden aistien käyttö tehostuu, jos esimerkiksi näkö- tai kuuloaisti eliminoidaan. Miten tanssiminen sujuu silmät kiinni tai kuulosuojaimet päässä?
Oppimisestä yleensä
Opettajan opetustapojen ja -taitojen lisäksi oppimiseen vaikuttavat asenne ja aikaisempi harjoittelun määrä. Opettajan tulisi keskittyä myös positiivisen asenteen ja itsevarmuuden lisäämiseen, eikä opettajan tulisi koskaan nöyryyttää tai muutoin vahingoittaa oppilaiden itsetuntoa.
Oppilaita tulisi kannustaa käymään kaikilla mahdollisilla tanssitunneilla (myös muiden koulujen ja ohjaajien tunneilla) sekä myös muiden lajien harjoituksissa. Erityisesti koordinaatio ja kehon hahmotus parantuvat – ja tehostavat oppimista – kun keho ja mieltä rasitetaan mahdollisimman monipuolisesti. Oppiminen puolestaan hidastuu ja vammautumisriski kasvaa, kun harjoittelu on yksipuolista ja puuduttavaa.
Ennen varsinaisia koreografiaharjoituksia aivot tulisi myös lämmitellä ja saada oppilaat vastaanottavaiseen tilaan. Nuoremmilla oppilailla tämä voi tarkoittaa ylimääräisen energian purkamista leikkimällä ja ujoilla oppilailla itsevarmuuden kasvattamista helpommilla harjoituksilla.
Oppiminen on taito siinä missä muutkin taidot ja sitä itsessään voidaan myös kehittää. Tässä vielä muutama tanssiin liittyvää harjoitusta, jolla voit kehittää oppilaiden oppimiskykyä.
Lisäyspeli
Jokainen oppilas näyttää vuorotellen uuden liikkeen sarjaan. Aina uuden liikkeen jälkeen kaikki yrittävät muistaa sarjan alusta loppuun. Sarja pitenee ja muuttuu monimutkaisemmaksi kun peli etenee.
Katso ja toista
Jaa oppilaat pareihin. Toinen parista näyttää lyhyen (itse keksimänsä) sarjan kerran. Toinen parista yrittää toistaa koko sarjan alusta loppuun. Tämän jälkeen keksijä näyttää sarjan uudestaan ja pari yrittää jälleen kerran toistaa koko sarjan alusta loppuun. Toistakaa esimerkiksi kolme kertaa ja vaihtakaa vuoroja.
Youtube-ruletti
Sopii myös kotona tehtäväksi omatoimiharjoitukseksi! Valitse youtubesta mikä tahansa tanssividea ja koita opetella koreografia ilman pysättämistä tai kelaamista. Voit käyttää esimerkiksi edellisessä katso ja toista -pelissä olevaa kaavaa.
Mitä seuraavaksi tapahtuu?
Muistuttaa hieman katso ja toista -peliä. Voidaan toteuttaa pareittain tai niin, että ohjaaja näyttää sarjan. Näytä harjoiteltava esimerkki sarja kolme kertaa alusta loppuun. Neljännellä kerralla pysäytä sarja missä tahansa kohtaa ja kysy “mitä seuraavaksi tapahtuu?” ja pyydä muita tanssimaan sarja loppuun.
Lähteet:
DanceTeacher ja DanceAdvantage