Suomen suurin tanssitapahtuma valtasi Helsingin messukeskuksen 18-19. elokuuta ja Tankotanssin maailma oli menossa mukana raportoimassa ja kertomassa yleisölle tankotanssin saloista. Mukanani pisteellä oli myös Rock The Polen osa-omistaja ja Suomen Tankotanssiliiton perustajajäsen Hulda Rankanen.
Messuilla tankotanssiosion virallisista järjestelyistä ja esimerkiksi workshopeista vastasi Pole Sport Finland. Muita tankotanssiin liittyviä näytteilleasettajia olivat Flow Motion Wear ja Pole-a-Holic. Messujen mielenkiintoisin nähtävyys näin tankotanssijan mielestä oli ehdottomasti suomen suurin tankostudio, eli 25 Fitpole Stagesta rakennettu workshoptila. Tankotanssin kokeilutuntien lisäksi edistyneemmille harrastajille oli kahden päivän aikana tarjolla Suvi Anttalaisen, Hanna Knihtilän, Oona Kivelän, Henri Heikinheimon, Piiu Pekarin ja Sanni Erämiehen ja Emilia Saarelan workshopit. Suvi Anttalaisen workshoppiin osallistui ennätykselliset 50 osallistujaa, joka on taatusti suomen ennätys lajissaan.
Workshoptilan lisäksi Pole Sport Finland organisoi tapahtuman yhteydessä HELSINKI SHOWCASE tankotanssitapahtuman. Esiintyjät saivat valita esityksensä teemaksi dream, movie, nature tai city ja uutena mielenkiintoisena elementtinä esityksissä olivat esityksen taustalle heijastetut videot. Näitä videoita on viimeisen vuoden aikana alettu nähdä Pole Art -tapahtumissa, muttei vielä aikaisemmin Suomessa. Osa kilpailijoista oli hyödyntänyt taustaa esityksessään todella hienosti. Esimerkiksi Terhi Tavin video lisäsi esitykseen kokonaisen tarinan.
Myös Tea Savion Amelie-teemainen esitys oli todella vahva kokonaisuus asun, videon ja musiikin puolesta.
Tapahtumaa oli mahdollisuus seurata myös Polerankingin livestreamin kautta ja kaikki esitykset voi katsoa myös jälkikäteen Polerankingin youtube-kanavalta. Tapahtuman virallisena valokuvaajana toimi jälleen uskomattoman taitava Tuula Ylikorpi, jonka kuvia voit käydä katsomassa täältä. Muista myös katsoa Tuula-Ylikorven videohaastattelu!
Perjantai-illan kruunasi Best Of The Best -gaala, jossa nähtiin mm. tämä Oona Kivelän esitys. Huomionarvoisena seikkana myös mittatilaustyönä Oonalle valmistettu huikea 4,2 metriä korkea Fitpole Stage. Suomalaista tanko-osaamista parhaimmillaan!
Kaikista ihanista ihmisistä, esityksistä ja workshopeista huolimatta näin yrittäjän näkökulmasta messujen mielenkiintoisinta antia oli kuitenkin nähdä tankotanssia suurella ryhmäkoolla isossa salissa. Lajin pieni ryhmäkoko on haaste hinnoittelulle ja harrastajamäärien kasvulle, jonka vuoksi moni studioista on varmasti haaveillut vastaavanlaisista kokoonpanoista.
Tankotanssi Suomi -facebook-ryhmässä workshopeista annettiin ryhmäkoosta huolimatta pääosin hyvää palautetta. Haastetta oli aiheuttanut lähinnä messuhallin valtava meteli, jonka vuoksi ohjaaan ääni ei kuulunut.
“Tutustumistuntina toimii varmaan parhaiten sillon, kun tekniikka ei oo niin suuressa merkityksessä/haastavaa. Edistyneemmillä helpottaa, kun on pari kaverina spottaamassa ja muistelemmassa “mites tää ny menikää”. Yhellä opella on vaikee ehtiä antaa henk. kohtasta opetusta kaikille.”
“Olin tällä huikealla Suvin tunnilla mukana. Stagen jakajaksi tuli tyttö jonka kanssa yhdessä mietittiin liikkeitä, avustettiin toisiamme ja pidettiin hauskaa. Myös Suvi ehti käydä auttamassa. Tunti oli laadukas, unohdin täysin tunnin aikana ryhmän suuren koon. Tällä tunnilla opetus toimi minusta mainiosti.”
“Flippaa frendin kans toimi yllättävän hyvin myös. Lähempänä käytiin kattoon ja kuunteleen. Ja kun meitä oli neljä kaveria kahdella tangolla, niin spotattiin toisiamme, jos tarvi spottausta. Tunti oli niin hyvä, että sitä unohti tilan hälinän, mahdolliset katselijat ja muut häiriötekijät. Ja ohjaajat ehtivät käydä kommentoimassa ja neuvomassa. Oli todella hyvä tunti!”
“Pareittain tekeminen auttoi pahimmassa “yksi ope ei ehdi joka paikkaan” ongelmassa eli ei ongelmia sen suhteen :)”
Pidän erityisen hyvänä, että ihmisillä oli tankojen jakamisesta positiviisista sanottavaa. Olen liputtanut 2/tanko-ryhmäkoon puolesta jo pitkään (omalla salillani näin on aina ollut) ja tiedän, että myös Oonalla on joskus ollut asiasta sanottavaa. Suomessa yleinen mielipide tuntuu kuitenkin vielä olevan, että oma tanko on aina parempi kuin jaettu tanko.
Pareittain samalla tangolla tekeminen säästää paitsi tilaa, myös lisää turvallisuutta, kun jokaisella on oma spottaaja ja opettaa myös liikkeitä hieman eri kantilta, kun parin suoritusta voi analysoida omilla tangoilla. Suomen talviaikaan bonusta on myös se, ettei tanko ehdi jäähtyä omien toistojen välissä.
Messukokemuksesta viisastuneena voisin nyt jopa uskaltaa todeta, että tankotanssi toimii suuremmallakin ryhmällä (ja jaetuilla tangoilla) hyvin, jos ohjaaja on suunnitellut tunnin hyvin ja osaa ottaa ryhmäkoon huomioon.