Tankotanssin SM-kilpailujen finaali lähestyy ja moni kilpailija on hakenut apua myös ulkopuolelta. Seurasin viime viikolla Tampereen Studio Movella SM-finalisti Jenni Multisillan valmistautumista Henriikka Rinteen johdolla ja kyselin samalla mikä heidän mielestään kilpailuvalmennuksessa on tärkeää.
Henriikka Rinne, eli taitelijanimeltään Henriikka Roo, on vuoden 2012 tankotanssin Suomen mestari ja yksi Suomen kokeneimmista kilpailijoista ja tunnetuimista tankotanssijoista. Naisen tuloslistalla komeilevat myös mm. Pole Theatre Sweden Pro Drama -sarjan voitto 2015, Pohjois-Euroopan mestaruus 2012 (Battle of the Pole), Pohjois-Euroopan mestaruus hopea 2011 (Battle of the Pole) ja Suomen mestaruus hopea 2010.
Viime vuonna olkapäänsä loukkanneena kisannut ja SM-kilpailuissa viidenneksi sijoittunut Henriikka ei ole tällä hetkellä suunnitellut kilpailevansa pole fitness -kisoissa. Olkapää vaivaa harjoittelussa edelleen hieman ja Henriikka on kiinnostuneempi tankotanssin taiteellisesta puolesta, joten nainen on siirtymässä valmentajan rooliin. Henriikka ei juuri pole fitness -kisojen säännöille lämpene, vaikka ymmärtääkin miksi ne on suunniteltu. “Sisäinen taitelijani itkee, kun sisäinen insinöörini kyttää liikkeitä ja pistetaulukoita silmämuna kovana.”
Jenni Multisilta on niin ikään kokenut esiintyjä ja kilpailija, joka Henriikan tavoin on keskittynyt enemmän taiteelliseen tulkintaan. Vuonna 2016 Jenni kilpailu Pole Theater Scandinavian Semi-Pro Drama -kategoriassa ja siirtyi tänä vuonna Pole Theater Paris -kilpailuissa ammattilaiskategoriaan. Viime vuonna SM-kilpailujen avoimen sarjan voitolla Jenni lunasti osallistumisoikeuden IPSAF:n PM-kisoihin, joissa nainen hurmasi erityisesti notkeudellaan. “Sain karsinnan jälkeen palautetta, että olen kärjestä jäljessä 20 pisteen verran ja että parannettavaa olisi erityisesti tekniikan siisteydessä. Tavoitteena on nyt parantaa se 20 pistettä niitä suorituspisteitä”, tänä vuonna Tampereen karsinnasta viimeisen jatkopaikan lunastanut Jenni toteaa.
“Pyysin Henriikkaa valmentajakseni, koska pidän Henriikan tanssityylistä sekä hyvästä tekniikasta. Halusin apua nimenomaan teknisen suorituksen parantamiseen. Henriikalla on aina tosi hyvät ojennukset ja linjat, joten uskon että hän osaa sanoa missä minulla olisi korjattavaa.” Jenni piti vahvana etuna myös sitä, että Henriikka on suorittanut IPSAF:n tuomarikoulutuksen ja osaa näin varmasti säännöt. Kevään viimeiset Suomen Tankotanssiliiton tuomarikoulutukset pidetään Espoossa 1-2.4. ja 27-28.5. Jämsässä. Suosittelen koulutusta kaikille valmentamisesta tai kilpailemisesta kiinnostuneille. Lisätiedot ja ilmottautuminen.
Jenni ja Henriikka tapaavat nyt valmennuksen merkeissä ensimmäistä kertaa. Ennen Studio Moven treenisaliin astumista naiset ovat yhdessä kuunnelleen kilpailukappaletta ja Jenni on myös lähettäny etukäteen videoita sarjoistaan katsottavaksi. Molemmat naiset ovat taiteellisia tulkitsijoita, joten välillä huomio meinaa herpaantua pole fitness -kisoissa epäoleellisempiin asioihin. “Nyt on kuitenkin tärkeintä, että keskitytään niiden transitioiden ja combojen siistimiseen. Esityksen tarinalla tai musiikin tulkinnalla ei ole yhtä suuri vaikutus pisteisiin, joten niitä korjataan sitten lopuksi, jos on aikaa” Henriikka summaa.
Henriikka on videoista bongannut jo monta korjattavaa kohtaa. Esimerkiksi supermiehestä tehtävässä puolikuu-taivutuksessa Jenni korjaa otetta turhaan. “Nää on just niitä juttuja mitä ei itse tajua ja mihin tarvitsee ulkopuolisen korjaamaan” Jenni naurahtaa. IPSAF:n alaisissa kilpailuissa epäsiisistä transitiosta saa yhden miinuspisteen. Vaikka virallista oikeaoppista suoritustekniikka ei esimerkiksi kyseisessä yhdistelmässä ole, on suositeltavaa välttää “ylimääräistä sähläämistä”. Sääntöjen mukaan vähennys tulee antaa kaikesta “täydellisyydestä poikkevasta”. Henriikka toteaakin, että “tuomareille ei saa antaa epäilystäkään. Parempi on pelata varman päälle ja pitää huoli, ettei tekniikassa ole mitään, minkä voisi tulkita virheeksi.”
Erityisesti aloittelevat kilpailijat valitsevat koreografiaansa helposti liian vaikeita liikkeitä. Pakollisista liikkeistä kilpailija voi kuitenkin saada korkeintaan 13 pistettä, kun teknisiä vähennyksiä voi puolestaan saada jopa 75 pistettä. “On parempi valita 0.2 pistettä helpompi liike, jonka voi suorittaa täydellisesti, kun painoarvoltaan vaikeampi liike, jonka suorittamisesta saa sitten -2 teknisiä vähennyksiä.”
Valmentajan tehtävä on nimeomaan arvioida kilpailijan valmiustasoa ja myös rehellisesti kertoa, jos joku liike on syytä vaihtaa helpompaan. Jenni Multisillan koreografiassa oleva cocoon on upea liike, mutta transitio on vielä epäsiisti. Naiset pohtivatkin, olisiko liike syytä vaihtaa helpompaan variaatioon.
Tänään naisten tavoitteena on käydä koko koreografia läpi kokonaisuutena. Tarvittaessa sovitaan vielä yksi livetapaaminen ja 2-3 verkkovalmennusta. Finaaliin on aikaa enää neljä viikkoa, eli aikaa ei ole enää tuhlattaksi. Kansainväliset huipputason tankotanssijat aloittavat kilpailukoreografian suunnittelun yleensä jo puoli vuotta aikaisemmin ja valitsevat suoritettavaksi vain sellaisia liikkeitä, jotka jo osaavat sillä hetkellä jo varmasti. Koreografian tulisi olla valmis jo 2-3 kuukautta ennen kilpailupäivää, jotta aikaa jää riittävästi hiomiselle.
Innostumme jälleen puhumaan suorituksen taiteellisesta puolesta ja musiikin tulkinnasta. Henriikka kertoo tekevänsä kappaleista yleensä visuaaliset muistiinpanot laskujen lisäksi. Erilaiset kohdat biisissä tulevat paperille erilaisilla viivoilla ja muistiinpanot muistuttavat mielestäni hieman sydänkäyrää. “Sitten on helppo katsoa niitä muistiinpanoja ja muistaa, että tässä kohtaa tulee se flippi ja tässä kohtaa se hyppy.”
Henriikka myös kannustaa miksaamaan biisejä rohkeasti. “Ite teen tosi usein muutoksia kappaleisiin. Jos mulla on joku kiva sarja, mutta en ihan ehdi tehdä sitä siihen kohtaan biisiä, johon se mielestäni sopii, toistetaan biisistä esimerkiksi jotain kohtaa tarpeeksi paljon tai lisätään sinne väliin pätkä muualta. Joskus vaihdan jopa kokonaan säkeistöjen tai kertosäkeen paikkaa, jos se mielestäni sopii esityksen rytmiin paremmin.”
Joskus sama sarja voisi toimia paremmin jossain toisessa kappaleen kohdassa. Jenni Multisillan koreografiassa spinnitangolle kaavailtu kohta toimisi Henriikan visiossa paremmin kappaleen hieman nopeammassa kohdassa. “Usein teen niin että pistän videosta äänet pois ja soitan kappaletta eri kohdasta samaan aikaan videon kanssa, ja katson toimiiko koreografia paremmin.” Tässä tekniikassa on myös se etu, ettei tanssijan tarvitse väsyttää itseään turhilla toistoilla. Ja se että valmentaja voi testata visioitaan vaikkei kilpailija olisi edes läsnä.
Henriikka pyrkii myös aina siihen, että erityiseti flipit, hypyt tai muut näyttävät elementit ovat aina “iskulla”. “Mielestäni ne hienot näyttävät liikkeet menee ikäänkuin hukkaan, jos musiikki ei korosta ja alleviivaa niitä.” Henriikka vetäytyy salista hetkeksi kuuntelemaan Jennin biisiä napit korvilla löytääkseen flipille sopivan kohdan.
Jätän Jennin ja Henriikan jatkamaan temppujen ja koreografian hiomista ja kiiruhdan vetämään omia tuntejani. Tsekkaan vielä myöhemmin somesta, että naiset ovat treenien jälkeen rentoutuneet yhdessä Temptation Island tv-ohjelman parissa ja treenien ohessa on ehditty myös hieman hulluttelemaan. Valmentajaa valitessa onkin tärkeää löytää ihminen, jonka kanssa kemiat kohtaavat. Pelkkä tekninen taitavuus tai kilpailumenestys ei vielä tee kenestäkään hyvää valmentajaa. Sähköpostissani odottaa jo seuraava viesti Henriikalta koskien toisen valmennettavan pakollisia liikkeitä ja palautetta. Kuten hyvän valmentajan kuuluukin, Henriikka pyrkii vähentämään kilpailijan työmäärää ja stressinaiheita, jotta kilpailija voi keskittyä vain omaan suoritukseensa.
Toivon myös itse tekeväni töitä tulevaisuudessa kilpailuvalmennuksen parissa. Toistaiseksi olen nauttinut tuomarin roolistani ja koen, että voin sillä tehdä vielä enemmän hyvää. Kun tulee aika luovuttaa päätuomarin viitta seuraavalle, toivon seuraavani Henriikan jalanjälkiä. Uskon, että valmentajien kysyntä tulee nousemaan nyt kun tankotanssikilpailut vakiintuvat ja myös kilpailujen taso alkaa sitä myöten nousta.
Haluaisitko lukea lisää tämän tyyppisiä haastatteluja? Jätä palautteesi ja mielipiteesi alla olevaan kommenttikenttään. 🙂