Karsintakiertueen viimeiset mittelöt käytiin eilen Helsingissä Vertical Clubin tiloissa. Oulun ja Tampereen tapahtumiin verrattuna kilpailu oli siis varsin erilainen, kun tilana toimi studio eikä messukeskuksen tai teatterin lava.
Suomen tankotanssiliiton puheenjotajan Jyrki Rantasen mukaan Helsingin osakilpailu on hyvä näyte siitä, miten jatkossa esimerkiksi amatööritason kilpailuja voidaan pitää myös studioilla ja pienemmällä budjetilla. Vuonna 2018 liiton tavoitteena on järjestää 5 SM-kilpailukarsintaa, 5 amatöörikilpailua sekä tietysti SM-finaali ja PM-kilpailut. Mikäli olet kiinnostunut kilpailu- tai tapahtumajärjestämisestä ota yhteyttä mahdollisimman pian info@tankotanssi.net. Ensivuoden tapahtumakalenteri on jo työn alla ja julkaistaan elokuussa.
Helsingissä taso oli (kuten ennalta odotettiin) varsin kova, vaikka päivän ja tähän mennessä tämän vuoden parhaat pisteet napannut Annika Alanko vielä hieman jäikin Oona Kivelän viime vuonna asettamasta Suomen ennätyksestä (117,10). Viime vuoden MM-kilpailuissa finaalin karsintaraja oli 112,933 pistettä, eli kilpailuohjelman muuttaminen ja parempi suunittelu on selkeästi tuottanut tulosta (Annikan pisteet MM-kilpailujen semifinaalissa 95,100). Myös Piiu Pekari paransi tulostaan.
Helsingin karsinnan tulokset
Senior Women
1. Annika Alanko 112,75
2. Piiu Pekari 109,35
3. Hanna Knihtilä 105,25
4. Sofia Al-Khatib 92,05
5. Emilia Saarela 90,80
———————————
6. Laura Hannus 83,55
7. Heidi Hällynen 77,40
Masters 40+
1. Meri-Tuuli Roihankorpi-Sirviö 70,65
2. Sami Huhtakallio 56,90
3. Pia Simons 53,00
Kilpailuissa nähtiin myös ihastuttava junior A -näytösluokka, jossa esiintyivät Espoolaiset Olivia Heinonen, Emily Mattila ja Linda Golmohammadi. Suomen Tankotanssiliitto on ilmoittanut, että vuonna 2018 kisasarjoihin otetaan duojen lisäksi myös junior a (10-14-vuotiaat) sekä master 50+ -sarjat eli ensivuodesta eteenpäin Suomessa kilpaillaan kaikissa IPSAF:n virallisissa kilpailusarjoissa.
Lähes kaikki Helsingin karsintaan osallistuneet kilpailijat olivat konsultoineet minua etukäteen pakollisten liikkeiden osalta, mikä näkyi hieman korkeampina difficulty-pistesaldoina aikaisempiin osakilpaluihin verrattuna. Korostankin edelleen valmentajan ja säännöt (sekä lajin ja liikkeet) tuntevan ihmisen tärkeyttä, jokaisella kilpailijalla tulisi olla yksi tällainen luottohenkilö tiimissään.
Kisaajista Piiulla, Annikalla sekä Tampereelta jatkoon päässeellä Anni Korpilammella on kokemusta myös IPSAF:n maailmanmestaruuskilpailuista, mikä antaa heille ehkä hieman lisäetua. Kolmikko johtaa tällä hetkellä pistetaulukossa korkeimmilla E-pisteillä. Näissä kilpailussa voittaja on yleensä se, jolla on paras ja siistein suoritustekniikka, mikä kokemattomammilta kilpailijoilta usein unohtuu.
Helsingissä kilpailut käytiin tavallisilla Fitpole-tangoilla, eli ei lavallisilla stageilla tai strussikiinnitteisillä kisatangoilla. Kaikilla kilpailijoilla onkin edessä kova paikka, kun finaalissa käytössä onkin pidemmät (4,2m) sekä yleensä haastavemmiksi koetut strussitangot. Erityisesti pitkien strussitankojen spinniominaisuus on usein tahmeampi, mikä kilpailijoiden tulisi koreografian hionnassa ottaa huomioon. Kilpailijat saavat siis halutessaan vaihtaa koreografiaa, kilpailukappaletta ja pakollisia liikkeitä vielä finaaliin.
Tulen esittelemään kaikki finaaliin päässeet kilpailijat sekä omat arvaukseni lopputuloksista. Mikäli haluat varmistaa, ettei mikään tästä informaatiosta mene sinulta ohi, muista liittyä Tankotanssin maailman sähköpostilistalle. (: Tankotanssin sm-kilpailujen finaali käydään 22.4. Hämeenlinnassa Elenia Areenalla ja mukana on myös Suomi 100v Street Workout Battle 2017. Mikäli haluaisit voittaa liput kilpailuihin, vielä on muutama viikko aikaa osallistua Suomen tankotanssiliiton instagram-kilpailuun.