IPSAF, eli International Pole Sports & Arts Federation, julkaisu eilen kauan odotetun päivityksen kilpailusääntöihinsä. Tällä hetkellä uusin versio on siis 6.4, jota ei vielä valitettavasti saa ladattua IPSAF:n omilta sivuilta.
Lataa “POSA Code of Points” POSA-Code-of-Points-2017-v6.4-1.pdf – Ladatty 531 kertaa – 7 MB
Täytyy myöntää, että odotin hieman enemmän uudistuksia ja monet esittämistä epäkohdista odottavat vieläkin korjaamista. Pakollisiin liikkeisiin on kuitenkin tullut runsaasti lisäyksiä ja kaikki liikekuvat on viimein saatu vaihdettua uusiin, joten parempaan päin ollaan selkästi menossa.
Seuraavan kerran lisäyksiä pakollisiin liikkeisiin saadaan vasta vuoden päästä, mutta toivon, että muilta osin selvennyksiä ja tarkennuksia sääntöihin saadaan pitkin vuotta.
Tiesithän, että kuka tahansa voi ehdottaa uusia pakollisia liikkeitä lisättäväksi sääntöihin. Ehdotus tulee lähettää sähköpostilla osoitteeseen contact@ipsaf.com. Seuraavan vuoden sääntöihin lisättävät liikkeet tulee ilmoittaa viimeistään 31. tammikuuta mennessä. Uudet hyväksytyt liikkeet julkaistaan aina 30. maaliskuuta.
Ehdotuksen tulee sisältää
– sanallinen kuvaus liikkeestä ja sen minimivaatimuksista
– edestä ja sivusta kuvattu suoritus kys. liikkeestä
Lisätiedot v. 6.4. s. 36.
Itse ajattelin seuraavaan versioon ehdottaa runsaasti alemman tason liikkeitä, jotta erityisesti amatöörikategoriassa olisi enemmän valinnanvaraa liikkeiden suhteen.
Tärkeimmät uudistukset
Uusien liikkeiden lisäksi säännöistä löytyy oikeastaan vain kaksi uudistusta.
“Make-up must be only for women and used sparingly.” (v. 5.6 s. 21) on muutettu muotoon “Make-up can be for both men and women but used sparingly.” (v. 6.4 s. 30). Tankotanssi on kautta aikojen ollut suosittu harrastus myös seksuaalivähemmistöjen parissa ja aikaisempi miesten totaalinen meikkauskielto oli mielestäni hieman liian heteronormatiivinen. Eli hyvä näin.
Valitettavasti edelleen sivulta 86 (v 6.4) löytyvä “Feminine movements used by men or masculine movements performed by women” kuitenkin pyrkii rajoittamaan vahvasti sitä miten kunkin sukupuolen tulisi esiintyä. Itselleni on kuitenkin vielä hieman epäselvää mitä erityisesti naisille liian maskuliiniset liikkeet voisivat olla.
Lisäksi IPSAF tuo jo kesäkuun EM-kisoihin mukaan masters +40 sarjan. 40-49-vuotiaat kilpailijat voivat kuitenkin halutessaan kilpailla myös seniors competetive- sarjassa, eli seniors competetive -sarjan ikäraja on jatkossakin 18-49 vuotta. Amateurs-kategoriassa senior-sarjan ikäraja on jatkossa 18-39 vuotta, mikäli kilpailuissa on erikseen masters +40 sarja. Kilpailujärjestäjä voi halutessaan myös yhdistää sarjat.
Uudessa masters 40+ -sarjassa liikkeet tulee valita tasolta 0.2-0.7. Mikäli kilpailija haluaa suorittaa tätä vaikeampia liikkeitä, tulee hänen kilpailla senior-sarjassa. Jatkossa sarjat ja vaikeustasot siis:
SENIOR COMPETITIVE INDIVIDUAL (Men & Women): from 0.3 to 1.0;
MASTERS +40 COMPETITIVE INDIVIDUAL: from 0.2 to 0.7;
MASTERS +50 COMPETITIVE INDIVIDUAL: from 0.2 to 1.0;
(Masters +50 sarja saa edelleen 20 asteen helpotuksen A- ja B-liikkeistä. Helpotus ei koske masters +40 sarjaa.)
Ilmeisesti osittain tähän uudistukseen liittyen muutamian pakollisten liikkeiden vaikeustasoa on hieman laskettu. Koodistoon on kuitenkin tuotu rinnalle lisäksi runsaasti uusia vaikeamman vaikeustason liikkeitä. Suomessa SM-finaalissa 22.4. käytetään vielä 5.6 version pisteytystä ja tässä versiossa esiintyviä liikkeitä sekä alla olevia sarjoja:
Seniors (0.3-1.0)
Masters +40 (0.2-1.0)
Juniors 13-17v (0.2-0.9)
SM-kisoissa käytössä olevat säännöt:
Säännöt (v 5.6, englanniksi)
Suomenkielinen sääntökooste
Pakolliset liikkeet (suomenkielinen ohjeistus)