IPSAF Nordic Pole Fitness Championship kisat järjestettiin viikko sitten (9.9.2016) Hämeenlinnassa. Suomessa kilpailtiin ensimmäistä kertaa tankotanssin pohjoismaiden mestaruudesta. Osallistumisoikeuden Suomen tankotanssiliiton järjestämiin kilpailuihin kisoihin saivat kevään SM-kisoista naisten ja miesten sekä masters sarjan kolme parasta sekä avoimen sarjan voittaja. Lisäksi myös muiden maiden edustajilla oli mahdollisuus ilmoittautua kilpailuun. Kilpailut käytiin tuttuun tapaan Fitpolella ja nyt myös ensimmäistä kertaa IPSAFin alaisuudessa.
Suoritin IPSAF tuomarikoulutuksen heinäkuussa ja aloitin siis PM-kisoissa oman tuomariurani kyseisen järjestön parissa. Ymmärtääkseni yksi suomen tuomareista kutsutaan myös joulukuussa järjestettävien MM-kisojen paneeliin, joten pidän nyt tiukasti sormia ristissä!
Edit. 22.9. Ja niinhän se virallinen kutsu viimein saapui ja toimin siis a-tuomarina 10.12. pidettävissä IPSAF World Championship 2016 kisoissa. Suomalaisista tuomareista paikalle lähtee myös Saija Pelkonen. Huippua! Matkan aikana tarkoitukseni on tutustua myös tuomarikouluttajan tehtäviin.
Tarkemmat ja selkemmät säännöt tekivät tuomarointikokemuksesta varsin erilaisen kuin esimerkiksi kevään SM-kisoissa. Pidän IPSAFin säännöistä, mutta liitolla on mielestäni vielä paljon parantamisen varaa niiden ja ylipäänsä toimintansa selkeyttämisestä. Kisoissa arvostelin kilpailijoiden ilmoittamat pakolliset liikkeet, eli toimin D-tuomarina. D-tuomari arvio onko etukäteen ilmoitetut liikkeet suoritettu teknisesti oikein. Käytännössä tuomari katsoo esimerkiksi onko notkeusliikkeissä jalkojen avaus riittävä, pysyykö kilpailja tarpeeksi pitkään voimaliikkeissä ja onko liike ylipäänsä se mikä on ilmoitettu. Lisäksi liikkeet pitää suorittaa ennakkoon ilmoitetussa järjestyksessä eli kilpailuissa ei voi improvisoida.
Pakollisten liikeiden lisäksi kilpailja saa lisäpisteitä mm. taiteellisuudesta, omaperäisyydestä ja tasaisesta tangon ja lavan hyödyntämisestä. Ihan suoraan tuomaroidessa ei siis pelkästä omasta osuudesta voinut vielä sanoa kuka voittaa, mutta kieltämättä pakollisten liikkeiden pisteet olivat melko samoilla linjoilla lopputuloksen kanssa. Valitettavan moni kilpailija ei kuitenkaan ollut lukenut sääntöjä tarpeeksi ajatuksella ja monelta jäi pisteitä saamatta hölmöjen huolimattomuusvirheiden vuoksi. Uskon että lajin kehittyessä valmentajan rooli kilpailuvalmisteluissa korostuu, kun säätöjen osaaminen unissaankin voi auttaa erilaisessa pisteillä kikkailussa ja näin vaikuttaa suurestikin lopputulokseen.
Poleranking ei valitettavasti ollut kisoissa paikalla, joten kisoista ei tullut livestreamiä eikä esityksiä ole julkaistu. Mielestäni tämä on todella suuri harmi ja toivon todella, että jatkossa esitykset tultaisi julkaisemaan kisan jälkeen kuten tähän asti on ollut tapana. Ymmärrän, että Ylen tv-koostella on voinut olla asian kanssa jotain tekemistä, mutta mielestäni harrastajille olisi suuri etu (ja myös jonkinasteinen oikeus) nähdä nämä numerot. Jokatapauksessa.
Tulosjärjestys ei ollut minulle suuren suuri yllätys. Oona Kivelä vei odotetusti voiton. Ennakkoon odotin Piiu Pekarilta vahvempaa suoritusta ja Edita Feller yllätti tasaisen puhtaalla suorituksellaan, joka riittikin aina hopealle saakka. Piiu Pekari keskeytti esityksensä staattisen tangon pettämisen vuoksi ja Piiu aloitti suorituksensa uudelleen tangon kiristämisen jälkeen. Arvostelun jälkeen saimme tietää, että myös Piiun jälkeen esiintyneillä kilpailijoilla oli ollut joitain ongelmia tangon kanssa. Valitettavasti sääntöjen mukaan suoritus tulee tällaisissa tapauksissa keskeyttää eikä tuloksiin voida vaikuttaa enää jälkikäteen. Enkä oikeastaan tiedä mitä me tuomarit olisimme tilanteessa edes voineet tehdä.
Kilpailijoiden kannalta tilanne on tietysti ikävä. Tangoista on käsittääkseni aiheutunut kulissien takana keskustelua myös kisojen jälkeen ja nähtäväksi jää miten tapahtuneeseen reagoidaan ja minkälaisilla tangoilla tulevaisuudessa kilpaillaan. Toivon kuitenkin ettei yhteistyötä kotimaisen yrityksen kanssa lopetettaisi yksittäisen yllättävistä tilanteista johtuneen ongelman takia. Itse keskityin tuomarointiini sen verran kovasti etten edes tajunnut koko tangon kanssa ollutta ongelmaa ennen Piiun keskeytystä. Vieressäni ollut ranskalainen tuomari sen sijaan totesi huomanneensa, että staattinen tanko pyörii hieman. Fitpolen edustaja kertoi tapahtuman jälkeen ongelman johtuneen liian joustavasta lavasta sekä 25 senttiä sovittua korkeammasta strussirakenteesta. Hänen mukaansa tanko oli kuitenkin kiinnitetty niin, että todellista vaaratilannetta ei ollut. Tanko ei olisi kaatunut vaikka koko alaosa olisi irronnut.
Ensivuoden SM-kilpailut pidetään 22.4. ja Tampereen osakilpailu 18.2. Seuraavaa kisakoostetta luvassa mahdollisesti Italiasta!
Kisoista tulee muuten kooste Yleltä 25.9. klo 14:35 eli silloin televisio tai Yle Areena auki!
TULOKSET
Naiset:
1. Oona Kivelä, 117,10 pts
Vahvaa suorittamista kuten aina. Oonalle tyypillinen superpuhdas tekniikka. Ei mitään erikoisen ihmeellistä, mutta hieman lattarihenkinen musiikki toi vaihtelua Oonan perinteiseen tyyliin.
2. Edita Feller, 100,90 pts (LT)
Illan yllättäjä. Ero kolmanneksi tulleeseen Annika Alankoon oli hienon hieno ja uskon että Annika olisi tullutkin toiseksi, jos pakollisissa liikkeissä ei olisi tullut muutamia huolimattomuusvirheitä. Editan suoritus oli kuitenkin todella varma ja muistaakseni myös kaikista sarjan kisaajista vähiten nollia pakollisista liikkeistä saanut kilpailija. Tässä nähdään miten tärkeää on tehdä liikkeet rauhassa (2s sääntö) ja huolellisesti. Editan voimistelutausta näkyy hieman liikekielessä, mutta ei ainakaan itseäni häirinnyt. Edita edusti kilpailuissa kotimaataan Liettuaa, vaikka käsittääkseni asuu ja työskentelee tällä hetkellä Helsingissä.
3. Annika Alanko, 100,40 pts
Annikan numero muistutti paljon SM-kisoissa nähtyä numeroa. Annika on tasainen kilpailija joka saa hyviä pisteitä sekä notkeudesta, voimasta että myös dynaamisuudesta. Annika on myös kehittynyt huimasti tanssijana ja ottaa nykyisin yleisön huomioon esityksissään hyvin. Annikan omien sanojen mukaan valmistautuminen näihin kisoihin (ja IPSAFin sääntöihin) jäi lyhyeksi, mikä osaltaan selittää putoamisen kolmannelle sijalle. Annika oli liikkeissään hieman liian hätäinen (IPSAFin sääntöjen mukaan liikkeet tulee pitää paikallaan vähintään 2 sekuntia, jotta ne arvostellaan).
4. Piiu Pekari, 92,80 pts
Piiu Pekari oli yksi ennakkosuosikkejani vahvan SM-suorituksen perusteella. Näissä kisoissa hermot taisivat kuitenkin pettää, ehkä suorituksen alussa tulleesta liukastumisesta johtuen. Suoritus oli kuitenkin jälleen kerran todella omaperäinen ja temppuyhdistelmät onnistuessaan mielettömän upeita. Piiu joutui staattisen tangon pettämisen vuoksi aloittamaan suorituksensa alusta n. 30 sekuntin kohdalla. Arvostelussa otettiin siis huomioon vain loppuun asti tehty suoritus.
5. Line Hjorth Norremark, 85,50 (DEN)
Kisojen ainoa ulkomaiden edustaja oli tanskalainen Line. Myös Linellä oli selkeästi ollut haasteita sääntöjen tulkinnassa ja tästä johtuen koreografiassa oli tehty muutamia huonoja valintoja. Eläytyminen ja tanssillisuus olivat kuitenkin Linen vahvuuksia ja joidenkin mielestä Linen olisikin pitänyt olla neljännellä sijalla.
6. Jenni Multisilta, 82,00
Jenni Multisilta ansaitsi kilpailupaikkansa SM-kisojen avoimen sarjan voitolla ja oli omaan tasoonsa nähden todella kovassa seurassa. Illan ensimmäisen kilpailijan hermot kestivät kuitenkin hyvin ja Jenni esitti muutamia päivän hienoimpia notkeusliikkeitä.
Miehet:
1. Henri Heikinheimo, 96,50
Masters:
1. Meri-Tuuli Roihankorpi-Sirviö, 71,50
2. Tintti Mikkonen, 67,40
3. Olavi Heino, 67,00